marți, 31 ianuarie 2012

Semnificatia culorilor in Feng Shui

Alb
Este culoarea cea mai des folosita pentru peretii camerelor. Luminozitatera ei este asociata cu determinarea, dar uneori poate cauza un sentiment de asprime, raceala si monotonie. Feng Shui recomanda adaugarea unei usoare tonalitati albului pur. Un alb ce tinde spre pastel, spre bej sau galben, daruieste caldura in fiecare camera a casei, fara a pierde din profunda semnificatie de puritate.
O alta idee ar putea fi aceea de a adauga peretilor albi o atingere argintie, culoarea maturitatii. Nu intamplator, Feng Shui considera ca in casa, albul este bine sa fie combinat cu metalul.

Verde
Este fructul amestecului intre galben si albastru: este o culoare rece, cu semnificate puteri relaxante. Este asociata naturii, aerului deschis si copacilor ce ofera oxigen. Este culoarea conoasterii, a iluminarii si a expansiunii, ce permite libertatea mintii de a hoinari si de a se relaxa.
Este poate si ratiunea pentru care verdele este culoarea indicata pentru dormitor, spatiul propice pentru odihna si locul in care se permite intrarea intr-o alta realitate. Se atrage atentia asupra intensitatii culorii: Feng Shui propune doar nuante deschise, eliminand orice nuanta inchisa, ce poate deveni enervanta pentru persoanele sensibile.
Verdele este culoarea naturii si a renasterii ei. in casa este asociata natural cu plantele si materialele naturale cum ar fi lemnul sau hartia. in bucataria, verdele stimuleaza apetitul. Mai este indicata pentru camera copiilor si pentru camera de studiu.

Rosu
Este culoarea puterii si a pasiunii, elemente indispensabile vietii, fiind insa contraindicat abuzul. Forta se poate transforma usor in exces de vigoare si in sentimente distructive, ce risca sa oprime persoanele din casa.
Rosul este culoarea norocului si a succesului, culoarea pamantului si a soarelui ce apare la est. Este deci o culoare care se recomanda pentru tesaturi, pentru lampi si abajururi.
Rosul trebuie sa fie dozat cu atentie, la fel ca si pasiunea...Rosu deschis si rozul (culoarea iubirii) contribuie la crearea unui efect relaxant si armonios, perfect pentru camera de dormit. in timp ce nuantele inchise sunt prea vivace pentru dormitor. Lila este, insa, indicata in mod special pentru sufragerie si camera de zi, locul in care sunt primiti prietenii intr-o atmosfera ce stimuleaza comunicarea si socializarea.
Persoanele ce prefera rosul aprins nu trebuie sa se nelinisteasca: culoarea decisa este perfecta pentru diverse accesorii in toata casa, de la bucatarie la dormitor. O nota de culoare ce evoca energie si prestanta fizica care se poate armoniza cu orice context: important este sa nu se exagereze.

Galben
Este culoarea ce evoca soarele si in general elementele mai calde ale naturii. Ofera senzatia de caldura si energie. Nuanta calda este indicata in mod special pentru bucatarie; cea foarte deschisa este potrivita pentru camera de zi.
Este insa nevoie sa se tina minte ca aceasta culoare, galbenul, da incarcatura si creativitate, elemente in armonie cu zona de zi a casei, dar nu si cu locul destinat odihnei. Galbenul este culoarea aurului si a pamantului, prin urmare se recomanda sa fie purtata de cei care isi construiesc casa.

Albastru
Feng Shui nu recomanda tendinta de a alege culori reci, exceptie facand nuantele deschise. Albastrul reprezinta profunzimea, riscand navigarea excesiva in propria lume interioara. Ca urmare, va invinge melancolia. Un dormitor sau o camera de zi colorate in intregime in albastru sunt de evitat, in timp ce o tonalitate deschisa de albastru ar putea fi adaptata fie pentru zona de zi a casei cat si pentru cea de noapte.

Maro
Este culoarea lemnului, fiind nevoie de aceasta culoare in orice spatiu din casa.

Negru
Este suma intregului spectru al culorilor. Reprezinta renasterea, dar adesea preseaza, creand senzatia neplacuta de greutate.

In general, specilistii in Feng Shui recomanda culorile terne pentru spatiile mici, in timp ce pentru camerele care se deschid spre peisaje nu prea aratoase, recomanda culorile tari cum sunt rosul si auriul.

Explicatia Dr.TEODOR:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu